Rólunk

Küldetésünk

A VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület célja a magyar és külföldi zenei kulturális örökségünk ápolása, a keresztény gyökerű egyetemes (katolikus és protestáns) egyházzene, a világi és oratorikus kórusirodalom művelése és közvetítése, valamint a történelmi egyházak felekezetei egyházzenei igényeinek kielégítése liturgikus keretek között, az ökumené jegyében. Az egyesület tagjai szívügyüknek tekintik az amatőr kórusmozgalom életben tartását, a magyar kóruskultúra védelmét és terjesztését, valamint a kodályi tradíciók őrzését, életben tartását és átörökítését is.

A VOX Savariae rendszeres szervezője és fellépője jótékonysági hangversenyeknek, emellett aktívan részt vállal a Szombathelyi Evangélikus Templom istentiszteleti szolgálatain, valamint a római katolikus szentmiséken, egyházi ünnepeken a szombathelyi Sarlós Boldogasszony-székesegyházban is. Mindezeken túl a vidéki meghívásokat is örömmel teljesítve népszerűsíti és élteti tovább az egyházzene értékeit templomokban, rendezvényeken, fesztiválokon.

Víziónk

„Amikor a musica sacra szolgálatába szegődnek elkötelezett önkéntesek, az mindig ünnep a mennyben is.” A VOX Savariae ökumenikus karaktere nemcsak kuriózum, de egyben ékes jele is annak, hogy a szent zene művelése – a liturgia, Johann Sebastian Bach kantátái vagy Wolfgang Amadeus Mozart gyászmiséje – olyan szférákba von minket, ahol aligha számít, hogy római vagy wittenbergi katolikusként éli valaki lelki életét. (Gregersen-Labossa György evangélikus lelkész, a MEE Diakóniai Bizottságának elnöke)

Fő értékeink

Hisszük, hogy a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar különleges – s immáron nem csak helyi – értéket képvisel az amatőr kórusok palettáján. Együttesünk a legkülönfélébb szakterületek (mérnök, orvos, gyógyszerész, dietetikus, pszichológus, pedagógus, szinkrontolmács, szociális munkás, családterapeuta, stb.) szakembereinek olvasztótégelye, akik életük legkülönbözőbb szakaszaiban járnak. Híd, mely generációkat köt össze, s melyben a sokrétű tudás, érték harmóniában kapcsolódik össze és sokszorozódik meg. Az amatőrök hitével és szenvedélyével énekelünk, és karnagyaink, valamint művészbarátaink, mentoraink segítségével igyekszünk művészi eszközkészletünket és technikai tudásunkat hétről hétre, hónapról hónapra bővíteni annak érdekében, hogy évről évre jobban és tudatosabban használjuk azokat. Hiszünk a munkában, közösségünk hitében és erejében, és hiszünk karnagyaink profizmusában.

A VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar története

A VOX Savariae Énekegyüttest 2010-ben hívta életre Lakner-Bognár Nóra karnagy, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség égisze alatt. Az énekegyüttes még ebben az évben egy osztrák-magyar határon átívelő program keretén belül talált partnerkórusára, a Güssingi (Németújvári) Városi Kórusra, akikkel együttműködésük mind a mai napig töretlen és gyümölcsöző. Első közös hangversenyük 2010. április 18-án került megrendezésre a Güssingi Zenei Napok (Güssinger Musiktage) rendezvénysorozat keretében. A két kórus, valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar közös összefogásának köszönhetően még ugyanazon évben sor került a hangverseny magyarországi bemutatójára is, 2010 szeptemberében a Szombathelyi Evangélikus Templomban, Lakner-Bognár Nóra karnagy vezényletével. A koncert teljes bevételét jótékony célra ajánlották fel. Az azóta eltelt több mint tíz évben immáron hagyományosan, minden tavasszal Ausztriában, ősszel pedig Magyarországon megrendezésre kerülő koncertek programját a két karnagy együtt alakította ki, ezzel is erősítve a határon átnyúló partnerséget. A magyarországi hangversenyek bevételeinek nagy részét jótékony célokra fordítják.

A VOX Savariae Énekegyüttes eredetileg kis létszámú, amatőr kamarakórusként alakult, hiszen taglétszámunk akkor 20 fő körül mozgott. Az eredményes, telt házas fellépések, a vonzó repertoár és a lendületes munkatempó tette évről évre az együttest sok ember számára vonzóvá, hisz a kórus létszáma gyakorlatilag megduplázódott, sőt afölé került, hiszen jelen pillanatban 47 főt számlál.

Lakner-Bognár Nóra férje, Lakner-Bognár András orgonaművész, egyházzenész, karnagy 2016-ban elnyerte a Szombathelyi Egyházmegye zeneigazgatói, a Székesegyház karnagyi-orgonaművészi tisztségét, ettől kezdve a vegyeskar feladata a püspöki szentmiséken, ünnepi szertartásokon való szolgálattal is bővült, amely működését is célirányosabbá, munkáját sokrétűbbé formálta.

Ezen megbízatásból fakadóan és a házaspár közös döntése nyomán a kórus 2017-ben felvette a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar nevet, 2019-ben pedig jogilag is önálló egyesületté alakult.

2022-ben Güssing városa Lakner-Bognár Nóra karnagyot kérte fel a Güssingi Városi Kórus és Güssingi Zenei Napok fesztivál vezetésére. Még ez év őszén nagy sikerű közös koncertekre került sor: három helyszínen mutattuk be Mozart Requiemjét a Savaria Szimfonikus Zenekar támogatásával, mintegy 1500 ember előtt.

Közösségünket minden évben kóruskirándulásokkal erősítjük: így jutottunk el Szlovéniába, az ausztriai Admontba, 2022-ben pedig Rómába is, ahol Mindszenty József bíboros halálának emlékmiséjén a Santo Stefano Rotondoban, a bíboros egykori címtemplomában liturgikus zenei szolgálatot láttunk el.
Nyaranta több napos szakmai tréninget tartunk a Balatonon, híres énekművészek és profi szakemberek segítségével, hogy kórusunk nívóját folyamatosan emelhessük.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Martinus Orgonaakadémia

Martinus Orgonaakadémia

2024. június 28.

A Szombathelyi Egyházmegye a Szombathelyi Székesegyházért Alapítvány szervezésében 2024. július 17-18-án Virágh András Liszt-díjas érdemes művész,  augusztus 26-tól 28-ig Spányi Miklós világhírű orgonaművész vezetésével Martinus Orgonaakadémiát szervez Szombathelyen.

Elolvasom
Martinus Orgonafesztivál 2024.

Martinus Orgonafesztivál 2024.

2024. június 22.

Júliusban újra útjára indul a Martinus Orgonafesztivál a Sarlós Boldogasszony-székesegyházban, melynek keretében négy alkalommal, szerda esténként lát vendégül városunk neves magyar és külföldi orgonistákat.

Elolvasom
Új fényben ragyog a Szombathelyi Egyházmegye egyik legfényesebb csillaga, a jáki templom

Új fényben ragyog a Szombathelyi Egyházmegye egyik legfényesebb csillaga, a jáki templom

2024. április 20.

Befejeződött a magyarországi román stílusú építészet kiemelkedő alkotásának, az egykori jáki bencés apátsági templomnak a felújítása. A felújított templomot 2024. április 21-én ünnepi szentmise keretében Székely János szombathelyi megyéspüspök áldja meg.

Elolvasom